2009. október 6., kedd

Az egyetemista és a katalógus esete

Hát, igen ez egy hosszú, szép történet. Vala egyszer a távoli múltban, hogy kötelező volt bejárni az egyetemre. Ezt megszüntették, majd a mi egyetemre lépésünkkor ismét visszahozták. Nem csoda. Egyes források szerint jelentősen javult a diáksereg átlaga az órákra való járás kötelező mivolta miatt.
A saját évfolyamunkon mindezt még nem vettem észre. Ma ZH-t írtunk. Ennek örömére az évfolyam kb. 3/4-e nem jelent meg a mai első öt előadáson. Annyira vicces volt, amikor reggel a 100 ember helyett 27-30 ember jelent meg, akik a nap folyamán szépen egyesével, kettesével elszállingóztak, így a végére kb. 20 ember maradt. De sebaj, egyetemünk lelkiismeretes előadói töretlen lelkesedéssel vetették bele a saját témáikba magukat, hogy a hallgatókat ismét megörvendeztessék a különféle diszciplínák  rejtelmeivel. Még az a szerencséje a kedves évfolyamnak, hogy van pár lelkiismeretes tag, aki még eme rettentően "nehéz" ZH ellenére is képesek betámolyogni a dicső alma mater homályos, álmosító termeibe.
Mindehhez azonban hozzátenném, hogy néha förtelmes előadásokat kell végigülnünk..Noha az órák többnyire 45 percesek, köztük pedig 15 perces szünetek vannak, azért elég alaposan elüljük a fenekünket. Kezd igen alapos mozgás- és friss levegő-hiány kialakulni nálam. Furcsa és néhány tanszékre igencsak jellemző az, hogy az órák egy kis hányadát tartják csupán a hallgatható előadók, a többit meg olyanok, akik képesek még egy abszolút egzakt tudományágat is filozófiai magasságokba repíteni.Persze, tudom, ezzel akarnak valamiféle szemléletmódot kialakítani bennünk, na de kérem, ÍGY??? Ezzel legfeljebb elriasztják még azokat a diákokat is, aki legalább bizonyos szinten érdeklődnek az adott tárgy iránt.
Egy számomra rendkívül érdekes dolog jutott még eszembe.Volt még elsőéves koromban egy olyan előadás, ami fakultáció volt, ennek ellenére telt-házzal(((ezt így kell írni???aláhúzta pirossal a Word...) ))ment . Egy olyan fickó tartotta, aki állatorvosi és jogi végzettséggel és nem mellesleg hihetetlen műveltséggel rendelkezett. És akkor olyan jó érzés fogott el, hogy tényleg! Vannak még  ilyen emberek,akik fontosnak tartják , hogy aki innen kikerül, ne csak jó szakember, jó ember is legyen, ráadásul úgy adnak át információkat, hogy érdekes, és hasznos lesz az előadás. Ja,és még jegyzetelés nélkül is millió dolog ragad meg az ember fejében :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése