2009. augusztus 21., péntek

A naiva....


Jelentése(ném.):női szerepkör a színművészetben, a naiv, érzelmes fiatal lány típusa.
Mai bejegyzésem témája az elmúlt 5 percben adódott. Interneten HVG-s cikkeket olvasgattam, mikor rábukkantam az alábbira:
http://hvg.hu/vilag/20090821_uj_szo_solyom_megtiltottak.aspx
Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy mi köze van a naivának és Sólyom László Szlovákiából való kitiltásához. Természetesen nem a nagy tiszteletű köztársasági elnök úrról van szó, hanem én lennék eme naiva.
A cikket elolvasva megpróbáltam elképzelni, hogy vajon mi lehet az oka, hogy ennyire gyűlöl minket a szlovákok egy igen jelentős hányada? Vajon az okok egy régi-régi sérelemre vezethetőek vissza, vagy inkább a jelenben keresendők? Mert ugyan mi oka lenne arra egy egyébként békés népnek , hogy annyira gyűlöljön minket, hogy még a köztársasági elnökünket is kitiltja az országból? Valamit bizonyára tehettek a mieink ott a Felvidéken, hogy nem kedvelnek. Vagy ha nem erről van szó, akkor miért nem vagyunk képesek túllépni ezen a múltbéli eseményen.
Eszembe jutott, hogy a trianoni békekötést követően a NAGY Magyarország megszűnt,és a Felvidék egésze Szlovákiához került. Így ezzel ők igen jól jártak, mivel rengeteg bánya,hegy és erdőség maradt rájuk. No meg persze egy nagy rakás magyar. Akiket a jelen események szerint legszívesebben kihagytak volna a "szeretetcsomagból"...Viszont ha már ott vannak a magyarok, miért nem tudnak velük együtt élni? Egyszerűen megtenni, amit szeretnének. A parlamentbe magyar képviselőket,az iskolákban magyar nyelvű oktatást, és mellé szlovák nyelvet is. És ne nyelvtörvényt meg kitiltást.
Nálunk miért fér meg annyi nemzetség békésen egymás mellett? Ennyire különböznénk a szlovákoktól?Persze, tudom, nálunk a cigányság van igen rossz helyzetben, de az egészen más, mert a magyar átlag és a roma átlagember élete és a kultúránk is jelentősen eltér.
Hozzá kell tenni viszont, hogy nagyon sokan lázadoznak trianon miatt, amit viszont NEM lehet visszacsinálni. És nem is lenne ebből gond, legyen a Felvidék a szlovákoké, csak akkor bánjanak a vérünkkel tisztességesen. Meg kellene fogni azokat a dolgokat, amik összekötnek a szlovákokkal, nem pedig azokat, amik elválasztanak.
Vagy túl naiv lennék én, és ez sosem lesz megvalósítható?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése